Aseptic Packaging /एसेप्टिक पैकिंग /सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग


Aseptic packaging  : (Tetra Pack)



Aseptic packaging  global market :

Aseptic packaging :
                   
                          Aseptic Packaging is a specialized manufacturing process in which milk, food, pharmaceutical, or other contents are sterilized separately from packaging. The contents are then inserted into the container in a sterile environment. This method uses extremely high temperatures to maintain the freshness of the contents while also ensuring that it’s not contaminated with microorganisms. 

Aseptic packaging materials :

                                          Several materials are layered together to provide the level of protection required for aseptic packaging standards, including:

1.      Polyethylene is used as a barrier on the inner and outer sides of aseptic packaging. These layers protect against moisture entering or exiting the container. 
2.    Film foil helps preserve the product by keeping light and oxygen out.

Example : Packing for UHT Treated  milk (Polyethylene (gaurds moisture) + paperboard (strength and stability)+Polyethylene (adhesive)+ aluminium (light, air, odour barrier)+ Polyethylene (adhesive) + Polyethylene (Seals in the flavour) see link: (https://industrialprosess.blogspot.com/2020/04/uht-ultra-high-temperature-milk.html)

Advantages of aseptic packaging :

Increased shelf life Aseptic packaging helps increase shelf life for select products by an estimated 6 to 12 months without refrigeration. The increased longevity of a product’s lifespan gives manufactures more time to sell their product on retailers’ shelves, and it provides the consumer with more time to use or eat the product before it expires.

Reduced shipping and distribution costsWith the unique materials used in aseptic packaging, select products can be stored at ambient temperatures (approximately 68-77 degrees Fahrenheit). Additionally, aseptic packaging is lightweight and compact when compared to more traditional packaging types. These properties allow manufacturers to cut back on shipping costs by reducing shipping weight and eliminating the need to refrigerate products that would typically require cooler environments during distribution.

No preservatives required Manufacturers don’t need to use preservatives with the use of aseptic packaging because the sterilization process protects against bacteria. This allows manufacturers to use real ingredients that consumers prefer.

Eco-friendlyAseptic packaging is a sustainable method that can contribute to a manufacturer’s “Go Green” initiative. The packaging is primarily comprised of renewable resources and uses approximately 60% less plastic than other options. Aseptic packaging also requires less energy to manufacture.

Maintains quality of contentsThe high-tech aseptic packaging process helps preserve the overall quality of most food products. That means taste, smell, and even nutritional value will not be compromised and consumers can be confident that the product they purchase will be of high quality.


Actual Working Process is shown in the below video:

https://youtu.be/PkQW3-RjqEE

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एसेप्टिकपैकिंग / सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग:

सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग:
                   
                          एसेप्टिक पैकेजिंग एक विशेष विनिर्माण प्रक्रिया है जिसमें दूध, भोजन, दवा, या अन्य सामग्री को पैकेजिंग से अलग से निष्फल किया जाता है। सामग्री को बाँझ वातावरण में कंटेनर में डाला जाता है। यह विधि सामग्री की ताजगी को बनाए रखने के लिए अत्यंत उच्च तापमान का उपयोग करती है, जबकि यह भी सुनिश्चित करती है कि यह सूक्ष्मजीवों से दूषित न हो।

एसेप्टिक पैकेजिंग सामग्री:
                                          सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग मानकों के लिए आवश्यक सुरक्षा स्तर प्रदान करने के लिए कई सामग्रियों को एक साथ रखा जाता है, जिनमें शामिल हैं:

1. सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग के आंतरिक और बाहरी किनारों पर एक बाधा के रूप में पॉलीथीन का उपयोग किया जाता है। ये परतें कंटेनर में प्रवेश करने या बाहर निकलने से नमी से बचाती हैं।

2. फिल्म पन्नी प्रकाश और ऑक्सीजन को बाहर रखकर उत्पाद को संरक्षित करने में मदद करती है।

उदाहरण: यूएचटी ट्रीटेड दूध (पॉलीइथिलीन (नमी नमी) + पेपरबोर्ड (शक्ति और स्थिरता) + पॉलीइथिलीन (चिपकने वाला) + एल्यूमीनियम (प्रकाश, वायु, गंध अवरोध) + पॉलीइथिलीन (चिपकने वाला) + पॉलीइथिलीन (स्वाद में जवानों) के लिए पैकिंग लिंक देखें : (https://industrialprosess.blogspot.com/2020/04/uht-ultra-high-temper-milk.html) 

सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग के लाभ:

१.  बढ़ी हुई शेल्फ लाइफ:                                        एसेप्टिक पैकेजिंग बिना रेफ्रिजरेशन के अनुमानित ६  से १२  महीने तक चुनिंदा उत्पादों के लिए शेल्फ लाइफ बढ़ाने में मदद करती है। किसी उत्पाद के जीवनकाल में वृद्धि की लंबी अवधि खुदरा विक्रेताओं की अलमारियों पर अपने उत्पाद को बेचने के लिए अधिक समय देती है, और यह उपभोक्ता को उत्पाद का उपयोग करने या खाने से पहले समाप्त होने के लिए अधिक समय प्रदान करता है।

२. शिपिंग और वितरण लागत में कमी:                                         सड़न रोकने वाली पैकेजिंग में उपयोग की जाने वाली अनूठी सामग्रियों के साथ, चुनिंदा उत्पादों को परिवेश के तापमान (लगभग ६८ -  ७७  डिग्री फ़ारेनहाइट) पर संग्रहीत किया जा सकता है। अधिक पारंपरिक पैकेजिंग प्रकारों की तुलना में इसके अतिरिक्त, सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग हल्के और कॉम्पैक्ट है। ये गुण निर्माताओं को शिपिंग भार को कम करके शिपिंग लागत पर वापस कटौती करने की अनुमति देते हैं और उन उत्पादों को ठंडा करने की आवश्यकता को समाप्त करते हैं जो आमतौर पर वितरण के दौरान कूलर वातावरण की आवश्यकता होती है।

३.   किसी भी परिरक्षक की आवश्यकता नहीं है:                                        निर्माताओं को सड़न रोकनेवाला पैकेजिंग के उपयोग के साथ परिरक्षकों का उपयोग करने की आवश्यकता नहीं है, क्योंकि जीवाणुरोधी प्रक्रिया बैक्टीरिया से रक्षा करती है। यह निर्माताओं को वास्तविक सामग्रियों का उपयोग करने की अनुमति देता है जो उपभोक्ता पसंद करते हैं।

४. पर्यावरण के अनुकूल:                           एसेप्टिक पैकेजिंग एक स्थायी विधि है जो निर्माता की "गो ग्रीन" पहल में योगदान कर सकती है। पैकेजिंग मुख्य रूप से नवीकरणीय संसाधनों से युक्त है और अन्य विकल्पों की तुलना में लगभग  ६० % कम प्लास्टिक का उपयोग करता है। एसेप्टिक पैकेजिंग को भी निर्माण करने के लिए कम ऊर्जा की आवश्यकता होती है।

५. सामग्री की गुणवत्ता बनाए रखता है:                                          उच्च तकनीक की सड़न रोकने वाली पैकेजिंग प्रक्रिया अधिकांश खाद्य उत्पादों की समग्र गुणवत्ता को बनाए रखने में मदद करती है। इसका मतलब है कि स्वाद, गंध, और यहां तक ​​कि पोषण मूल्य से समझौता नहीं किया जाएगा और उपभोक्ताओं को भरोसा हो सकता है कि वे जो उत्पाद खरीदते हैं, वह उच्च गुणवत्ता का होगा।


वास्तविक कार्य प्रक्रिया नीचे दिए गए वीडियो में दिखाई गई है:


https://youtu.be/PkQW3-RjqEE

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